Champagneglas

Intermezzo Satin Champagneglas

Intermezzo Satin Champagneglas

Elegant, enkelt - mångsidigt. Intermezzo Satin från Orrefors är ett stilrent champagneglas som passar till alla tillfällen.
erbjudande
399 kr

Ett champagneglas består av tre lika viktiga delar: kupa, stjälk och fot. Stjälken på champagneglaset gör att värme från din hand leds bort från champagnen, som ska hållas kall. Man håller alltså glaset i stjälken och rör helst inte kupan, vilket annars leder till att champagnen värms upp från din kroppsvärme.

Foten ska vara bred nog för att hålla glaset stabilt när det står på ett bord, men inte mer än så. Foten är ofta en översedd detalj, och en vacker fot kan verkligen lyfta ett champagneglas och skilja det från mängden.

En av de vanligaste frågor som vi hör är: hur håller man i ett champagneglas?. Det korrekta sättet att hantera ett champagneglas är att hålla i stjälken eller foten, aldrig i kupan.

Champagne rekommenderar vi att man serverar och dricker ur endast tre typer av glas. Även om man kan dricka champagne från ett rödvinglas eller till och med ett vattenglas, så är detta inte att rekommendera. De tre typerna av champagneglas som vi rekommenderar att du väljer från är champagneflöjt, champagneskål (även kallad champagnecoupe eller champagnecupé) och vitvinsglas (även kallad tulipglas).

Alla tre typerna är utmärkta val för att servera champagne, även om de ser väldigt olika ut. De har alla gemensamt att de håller champagnen kall, och framhäver alla delikata noter. De passar faktiskt alla lika bra till festen, brödloppet och till vardagsfirandet.

Champagneflöjt

Riedel Sommelier Vintage Champagne

Riedel Sommelier Vintage Champagne

Ytterligare en fantastisk champagneflöjt från Riedel. Liknar på de flesta sätt vår favorit Cuvée.
erbjudande
612 kr

Champagneflöjten (franska: flûte à Champagne) är ett stamglas med en extra hög, tunn och lätt avsmalnande kupa. En typisk champagneflöjt har en volym mellan 18 – 30 ml. Detta glas är vad vi skulle kalla för ett vanligt champagneglas, då det är det mest vanligt förekommande i barer, hemma och på fester.

Champagneflöjten har en långt och smal stjälk, en smal och hög kupa och en lätt och balanserad fot. Den är tillverkad av tunt glas och ska ha en lätt känsla i handen. Det som utmärker detta glas från ett vanligt vinglas är volymen och utformningen på kupan, som är betydligt smalare än ett vinglas, samt stjälken, som ofta är längre och smalare.

Champagneflöjten utvecklades tillsammans med andra typer av vinglas i början av 1700-talet. Den blev snabbt den föredragna formen för alla typer av mousserande vin.

Ursprungligen var flöjten hög, helt rak och konisk, men runt 1900-talet förändrades den från sin raka design till en mer böjd design upp och inåt mot glasets övre kant. Avsmalning lades till för att hjälpa champagnen behålla sina fina bubblor. Mindre yta mot luften betyder att mindre kolsyra flyr ut från champagnen. Fler bubblor skapar en större volym av dryck i munnen och därmed en bättre upplevelse av alla smaker. Det minimala syre-till-vin-förhållandet förstärker alla fina egenskaper hos mousserande vin och champagne.

Det höga glaset är också ett utmärkt sätt att visa upp champagnens vackra färg, bubblor och visuella komposition – ett sätt att även kunna njuta av dryckens visuella egenskaper.

Champagneflöjten ska enligt oss endast användas för mousserande vin, men det är inte omöjligt att använda glaset för att servera mineralvatten, vissa blandade champagnedrinkar eller till och med dyrare och smakrikare ölsorter.

Bäst Champagneflöjt

Riedel Vinum Cuvée Prestige

till butiken

Stilrent, vackert och tidlöst champagneglas från en av Riedels mest exklusiva serier, Vinum. Denna klassiska champagneflöjt är det mest ikoniska och stilsäkra champagneglas som vi någonsin sett. Med en elegant formad kupa, smal stjälk och extra tunt glas så bockar Cuvée Prestige alla checklistor som vi har för ett bra champagneglas.

Det är en ren njutning att dricka champagne från detta glas, och vi känner oss stolta varje gång vi tar fram dem för att skåla. Framhäver champagnens alla egenskaper och garanterar en generös ström av bubblor tack vare den unikt ojämna botten – en visuell upplevelse i sig. Den smalare öppningen är precis rätt storlek och glaset känns lekande lätt och luftigt i handen.

Säljs i 2-pack. Perfekt champagneflöjt att ge bort som present till studenten eller bröllopet.

Rekommenderas till alla!

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Riedel
till butiken

Riedel Vinum XL Cuvée Prestige

till butiken

Stilrent, vackert och extra stort champagneglas från en av Riedels mest exklusiva serier, Vinum. En extra stor variant av vår älskade Cuvée Prestige. Det större glaset är bra på att balansera arom och kolsyra hos alla typer av mousserande viner, men passar kanske allra bäst till dyrare, eller lagrade sorter. Det extra stora glaset ger nämligen ännu mer plats för oxidation än en vanlig champagneflöjt.

Precis som sin lillebror, så har botten av kupan hos XL har en liten ojämnhet, som kontrollerar strömmen av kolsyra – vilket framförallt förhöjer den visuella upplevelsen. En lyxig höjdare på alla typer av tillställningar.

Rekommenderas till lagrade mousserande viner eller om du helt enkelt vill ha mer plats i glaset.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Riedel
 • Storlek: 34 cl
till butiken

Spiegelau Winelovers Champagne

till butiken

I Spiegelaus älskade serie winelovers så ingår detta enkla, men vackra champagneglas. Hög kvalitet och en klassiskt designad champagneflöjt till ett riktigt bra pris.

Prisvärt 4-pack!

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Spiegelau
 • Storlek: 19 cl
till butiken

Nobel The Sparkling Devil Champagne

till butiken

Wow – ett riktigt annorlunda champagneglas som baserats på de omåttligt populära snapsglasen från Nobelservisen. Glasets fot har bytts ut mot en liten busig djävul. Glaset är 100% handgjort och handmålat, och kostar därefter (strax under 2&nbps;000 kr).

Populärt som samlarföremål, då Orrefors släpper en ny färgversion varje år. Samla på dig alla!

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas, Unikt annorlunda barglas
 • Tillverkare: Orrefors
 • Designer: Gunnar Cyrén
 • Serie: Nobel
 • Storlek: 19 cl
till butiken

Iittala Essence Champagne

till butiken

Essence-serien från Iitala bjuder på ett vackert och minnesvärt champagneglas. Stjälken och foten är som alltid identisk med de andra glasen i Essence serien, medan kupan är anpassad till drycken. Kupan i champagneglaset har en riktigt tunn kant. Den är hög och smal för att optimera champagnens temperatur och oxidation.

Glaset har en sensuell kvalitet som är trevlig att dricka ur. Säljs alltid i 2-pack – en uppskattad present till bröllop, jubileum och andra festliga tillställningar.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Designer: Alfredo Häberli
 • Serie: Essence
 • Storlek: 21 cl
till butiken

Spiegelau Authentis Champagne

till butiken

Champagneflöjt med en elegant design och klassisk form. Tunt glas med hög briljans och en tunn kant som ger en bra dryckesupplevelse.

Authentis Champagne kombinerar elegans med användbarhet. Flöjtens extra långa stjälk har en kantfri övergång till både kupa och fot för ett lyxigt intryck.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Spiegelau
 • Serie: Authentis
 • Storlek: 27 cl
till butiken

Bloomingville Pink Champagneflöjt

till butiken

En enkel och stilren champagneflöjt från Bloomingville. Lagom annorlunda med ljust rosa färgton. Passar utmärkt som en present till den som tycker om färgglada saker.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Bloomingville
 • Storlek: 20 cl
till butiken

Rosendahl Grand Cru Champagneglas

till butiken

Det tulpanformade champagneglaset med sin höga fot är perfekt till servering av kylt bubbel så som champagne och cava. Grand Cru-serien består av glas och porslin med enkel design, vilket skapar en bra grund i köket genom hela livet, och är lätt att kombinera med andra serviser. Tål diskmaskin.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Rosendahl
 • Storlek: 24 cl
till butiken

Orrefors Metropol Champagneflöjt

till butiken

Ett glas med kaxig design och raka linjer. Orrefors har lyckats fånga in en liten droppe svart färg i det glaset – något som gör serien Metropol till en framtida klassiker.

Vi tycker om den vassa designen och den tydliga kaxigheten som glaset förmedlar.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Orrefors
 • Storlek: 27 cl
till butiken

Open Minds champagneglas 20cl

till butiken

Med dramatiskt svarta penselstreck har Open Minds från Kosta Boda blivit en av Ulrica Hydman-Valliens klassiker.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Kosta Boda
 • Storlek: 20 cl
till butiken

Orrefors More Champagne

till butiken

Orrefors More är en klassisk champagneflöjt med en tunn kant. Kollektionen är designad av Erika Lagerbielke. Erika Lagerbielke har under två decennier ritat glas som fångat både kritikers och konsumenters hjärtan.

Glaset är mycket prisvärt och kan dessutom ofta hittas till reapriser.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas
 • Tillverkare: Orrefors
 • Serie: More
 • Storlek: 18 cl
till butiken

Vinea Prosecco Champagne

till butiken

Champagne och proseccoglas med en funktionell och klassisk form. Ett enkelt, praktiskt och stilrent glas från den ibland bortglömda serien Vinea av Luigi Bormioli.

 • Typ: Champagneflöjt, Champagneglas, Proseccoglas
 • Tillverkare: Luigi Bormioli
 • Storlek: 20 cl
till butiken

Champagneskål

Table Top Stories, Romance

Table Top Stories, Romance

Stilfull champagneskål med en form som påminner om champagneskålarna från 20-talet. Vacker dekor i guld eller silver. Just nu lågt pris!
erbjudande
99 kr

En champagneskål eller champagnecupé är ett grunt, skålformat glas med en håg stam och bred fot. En champagneskål är ofta mindre än man kanske tror och en normal volym på en typoisk champagneskål är mellan 10 cl – 26 cl. Enligt legenden så ska skålformen ha modellerades efter det vänstra bröstet av den franska drottningen Marie Antoinette, fru till kung Louis XVI av Frankrike. Glaset designades dock först i England mer än ett sekel tidigare. Glaset togs fram speciellt för mousserande vin och champagne år 1663.

Coupé glasen har varit omåttligt populära och fashionabla i Frankrike på 1700-talet och ända fram till 1970-talet. Även i USA spred sig populariteten av glaset i fashionabla sammanhang under det tidiga 1900-talet.

Vi tycker om att glaset skiljer sig så markant mot den mer vanliga champagneflöjten. Den generösa formen ger en lyxig känsla av att få skämma bort sig själv en stund. Champagneskålen ger en kick till firandet, oavsett om det handlar om ett bröllop, en födelsedag eller för att förgylla en helt vanlig vardag.

Bäst Champagneskål

Rosendahl Premium Champagneskål

till butiken

En helt fantastisk champagneskål från Rosendahl. Vackra och förföriska linjer som är extremt tilltalande. Glaset är av hög kvalitet och det lyser verkligen igenom.

Glaset passar lika bra till en formell bjudning som till en informell fest. Ett elegant och imponerande glas som enkelt paras ihop med nästan alla typer av dricksglas och vinglas.

 • Typ: Champagneglas, Champagneskål
 • Tillverkare: Rosendahl
 • Serie: Premium
 • Storlek: 39 cl
till butiken

Orrefors Zephyr Champagneskål

till butiken

Med mjuka och kvinnliga linjer så bjuder Zephyr champagneskål på en sensuell kvinnlig form. Glaset är både unikt, lyxigt och graciöst. Det har också en nästan otrolig lätthet och sitter lätt och smidigt i handen.

En av de absolut häftigaste champagneskålarna, som definitivt kommer väcka uppmärksamhet på festen. Den perfekta presenten till den som vill bjuda på fest hemma.

 • Typ: Champagneglas, Champagneskål
 • Tillverkare: Orrefors
 • Serie: Zephyr
 • Storlek: 26 cl
till butiken

Kosta Boda Crystal Magic Champagneskål

till butiken

Kosta Boda Crystal Magic är en champagneskål av mycket hög kvalitet och det syns och känns verkligen. Glaset är munblåst i Sverige av ren kristall. Glaset kommer om det hanteras rätt, med säkerhet hålla i flera generationer.

Intressanta detaljer på glasets fot och en generös skål att hälla upp bubbel i.

 • Typ: Champagneglas, Champagneskål
 • Tillverkare: Kosta Boda
 • Designer: Åsa Jungnelius
 • Serie: Crystal Magic
 • Glasmaterial: Kristall
 • Storlek: 20 cl
till butiken

Amor Vincit Omnia Champagneskål

till butiken

En modern och mycket stilig champagneskål från Orrefors. Glasen från Amor Vincit Omnia glöms ofta bort och det är synd. Detta glas är mycket imponerande och passar extra bra på bröllop.

Perfekt även som bröllopsgåva då glaset levereras som ett 2-pack i en sidenklädd presentlåda.

 • Typ: Champagneglas, Champagneskål
 • Tillverkare: Orrefors
 • Storlek: 21 cl
till butiken

Secrets Champagneskål

till butiken

Räfflad champagneskål från Table Top Stories. Glaset har med sina diskreta räfflor en somrig look. Snyggt glas att servera bubbel i, men även perfekt för efterrätter. Servera sommarbär med vispgrädde, en enkel vaniljglass eller skåla in midsommarafton med detta vackra glas.

 • Typ: Champagneglas, Champagneskål
 • Tillverkare: Table Top Stories
 • Serie: Secrets
 • Storlek: 34 cl
till butiken

Riedel Veritas Coupe- & Cocktailglas

till butiken

Tidlöst cocktail- och coupeglas från Riedel. Charmigt och elegant med en extra tunn stam och bred, rund och mjuk skål.

Vi gillar den supertunna stammen och det delikata glaset.

 • Typ: Champagneskål, Cocktailglas
 • Tillverkare: Riedel
 • Storlek: 24 cl
till butiken

Frederik Bagger Crispy Gatsby Champagneskål

till butiken

Elegant champagneskål med intressant skuret mönster längs med sidorna. Kommer väcka uppmärksamhet på festen, med sin lite annorlunda utseende.

 • Typ: Champagneglas, Champagneskål
 • Tillverkare: Frederik Bagger
 • Serie: Crispy Gatsby
till butiken

Table Top Stories, Romance

till butiken

Stilfull champagneskål med vacker dekor i guld eller silver. Bygg upp en vacker champagnefontän eller servera cocktails eller dessert i, oavsett vad du väljer kommer glasen bli en stor favorit. En champagne coupe är ett glamouröst glas för alla festliga drycker – bubbel så som prosecco, cava och champagne.

 • Typ: Champagneglas, Champagneskål, Proseccoglas
 • Tillverkare: Table Top Stories
 • Storlek: 34 cl
till butiken

Smalt vitvinsglas (tulip)

Spiegelau Authentis Champagne

Spiegelau Authentis Champagne

Förpackning med fyra champagneglas med kupa speciellt utformad för att ta fram arom och smak hos Champagne och mousserande viner.
erbjudande
499 kr, 4-pack

Champagne kan slutligen också serveras i ett s.k. tulpanglas, eller ett smalt vitvinsglas. Ett smalt vitvinsglas skiljer sig från champagneflöjten genom att det har en bredare kupa. Kupan är också normalt mer utsvängd kupa och öppningen större.

Vissa champagneälskare föredrar tulpanglaset, eftersom det tillåter dem att få mer ut av champagnens arom än en traditionell flöjt. Vitvinsglaset är fortfarande är smalt nog för att undvika en allt för snabb förlust av kolsyra och dricker man champagnen tillräckligt snabbt så märks ingen skillnad här.

Vissa hävdar även att tulpan gör det möjligt för champagnen att flyta lättare till mitten av tungan, där vinets smak kan uttrycks bättre. Andra rekommenderar också tulip över flöjter då de tycker att flöjter är för endimensionella och försämrar din förmåga att uppskatta allt som champagnen har att erbjuda.